Bocskai Múzeum - Hajdúszoboszló

látnivalók Hajdúszoboszlón

Bocskai Múzeum - Hajdúszoboszló

A múzeum Bocskai István (1557-1606) erdélyi fejedelem, a Hajdúkerület létrehozójának nevét viseli. Bocskai a szolgálatába szegődött hajdúkat saját birtokain telepítette le, földet és kollektív nemességet adományozott nekik. Ennek fejében háború idején katonáskodással tartoztak.

align= left A Bocskairól elnevezett utcán, a róla elnevezett múzeum központi épületében látható a Hajdúszoboszló története a kezdetektől napjainkig című, 1995-ben újrarendezett várostörténeti gyűjtemény. A kiállítás legbecsesebb darabja az országosan is számon tartott Bocskai-zászló, amelyet a hagyomány szerint a fejedelem adományozott a hajdúvitézeknek. A zászló címerképe azonos a szoboszlóiaknak adományozott kiváltságlevél címerével, egyben a város címerével is.

align= right Külön nevezetessége a zászlónak, hogy alatta vonultak hadba a hajdúszoboszlói és a hajdúsági nemzetőrök az 1848/49-es szabadságharcban. Történeti és képzőművészeti szempontból egyaránt jelentős a hajdúdorogi mester, Szűts János (1758?- 1837) Bocskait ábrázoló alkotása, amely a hajdúság által oly igen tisztelt fejedelmet hadvezérként, teljes harci díszben mutatja. Eredetileg a hajdúszoboszlói régi városházát díszítette a kép, amelyen folyóírással olvasható: "pingáltatta Nemes Nemzetes és Vitézlő Czeglédy János Feő Hadnagy Úr több előjáró társaival együtt Tulajdon költségeken".

align= left A kiállításon a Bocskai-kultusznak számos további emlékével is találkozhatunk. Rendkívül szép darabok itt a városigazgatás emlékei, a bírói szék, a bilincs, a városláda, a tűzjelző kürt és a különböző pecsétnyomók. Külön érdekességnek számítanak az egyletek, dalárdák zászlói, illetve a Hajdúszoboszlóhoz kötődő neves emberek tárgyi emlékei. A már említett Gönczy Pál mellett folytathatjuk a sort Szép Ernővel (1884-1953), Fehér Gáborral (1893-1941), Hőgyes Endrével (1847-1906), Kenézy Gyulával (1860- 1931), Pávai Vajna Ferenccel (1886-1944). Itt kapott helyet a tájegységre jellemző rovargyűjtemény is, melynek különösen látványos része a lepkékből álló egység.

align= right Mezőgazdaságtörténeti kiállításA múzeum udvarán, a 100 négyzetméteres fedett színben a környéken egyedülálló látványosságnak számít a mezőgazdaság-történeti kiállítás, amely a XIX-XX. század fordulójának technikai eszközeit vonultatja fel. Az udvar másik különlegessége az Oborzil Edit-Jeney Tibor művészházaspár által különleges technológiával, alumíniumból készített harangok együttese.
Település ismertető
  • Hajdúszoboszló

    Hajdúszoboszló az Alföld északi részén, Budapesttől 200 km-re található. Szoboszló környékén három jellegz...

Szállások Hajdúszoboszlón


További találatok: |

és környékén