Csokonai Színház - Debrecen

látnivalók Debrecenben

Csokonai Színház - Debrecen

A mintegy másfél évszázados múltra visszatekintő Csokonai Színház a debreceni színjátszás központi műhelye. A drámai, tánc- és operatagozattal működő, három játszóhellyel is rendelkező színház rendkívül gazdag repertoárja minden korosztály számára kínál igényes előadást. Klasszikus operák, népszerű operettek, musicalek, a világirodalom híres színjátékai ugyanúgy megtalálhatók a műsorában, mint a kortárs magyar irodalom drámái.

align= left A romantikus stílusú színházépület 1861-1865 között épült Szkalniczky Antal tervei szerint. A színház 1915-ben vette fel Csokonai nevét. Operatársulata 1952 óta van. A XX. század elején, miután újabb páholyok épültek, 600 fő befogadására lett alkalmas az elegáns épület.



align= right A színház 2006-ban átalakult, a színház jelenlegi vezetésnek céljai közé sorolható, a sajátos, de egyetemes érvényű „magyar színházi nyelv” kutatása, amely összetett folyamat, a kultúra számos szféráját érinti, és amelyben a Csokonai Színház, mint intézmény, illetve az alakulóban lévő Debreceni Színházi Régió élenjáró és integráló szerepet tölt be országos viszonylatban. A színház ad otthont a minden év februárjában megrendezendő DESZKA Fesztiválnak, az évadban a hazai színházakban bemutatott kortárs magyar drámák legnagyobb seregszemléjének, amely az írók, rendezők, és más színházi alkotók szellemi műhelye kíván lenni.

align= left 2009 tavaszán adják át az új színházépületet, mely Latinovits Zoltán nevét viseli majd. A Latinovits Színház épülete ötvözni fogja az angol Globe Theatre mintájára készülő intim, körbezárt nézőterű, dupla páholysoros polgári színházat és egy mobil, estéről estére változtatható játék- és nézőterű modern térszínházat.A színház repertoártervének középpontjában az általános értékközpontúság mellett a magyar dráma áll, azon belül is kiemelt szerephez jutna a kortárs magyar dráma. Amíg a Latinovits Színház el nem készül, a színház repertoárjának egyszerre népszínházi és művész színházi kell, hogy legyen, vagyis minden műfajnak otthont kell adnia.

align= right A Latinovits Színház alapításával a jelenlegi Csokonai Színház zenés népszínházzá alakul át, amelyben a zenés színházi műfajok (opera, operett, musical, balett) kapnak helyet. A Csokonai Színház feladatának tekinti, hogy a közönségének olyan programot kínáljon, amellyel megszeretteti a magyar színházi, ifjúsági-és gyerekszínházi irodalmat, a történelmi évfordulókhoz, népi szokásokhoz kapcsolódó magyar kulturális értékeket, hagyományos tárgyi világot, s egyben nyitottá teszi őket más kultúrák befogadására is.

A Csokonai Színház és a tervezett Latinovits Színház játszóhelyeivel – állandó és alkalmi színpadokkal kiegészülve – a város alkalmassá válik egy nagyszabású nemzetközi színházi fesztivál befogadására, ezzel is emelve a színházi régióközpont szakmai jelentőségét.
Település ismertető
  • Debrecen

    Debrecen Magyarország második legnagyobb városa, Hajdú-Bihar megye székhelye. A város az Alföldön fekszik, kb. 3...

Szállások Debrecenben



és környékén


További találatok: |