Harsányt Bálint emlékműve - Hajdúszoboszló

látnivalók Hajdúszoboszlón

Harsányt Bálint emlékműve - Hajdúszoboszló

align=left Harsányi Bálint huszár- kapitány emlékoszlopát a református templomkert mellett állították köztérre. Az alkotás elkészítésére Seregi József budapesti szobrászművészt kérték fel. A város vezetői először Thököly Imre lovas szobrának felállítására gondoltak, ám végül a nem kevésbé jelentős személyiség, Harsányi Bálint süttői mészkőből készült emlékoszlopát állította fel a város 1984. október 9-én.

Harsányi Bálint 1820-ban született Hajdúszoboszlón. Élethivatásául a katona pályát választotta. A Császári és királyi huszárezred 2. századában szolgált, Galíciában. Itt értesültek a készülő 1848-as forradalomról és kezdeményezésére 131 bajtársával elhagyták ezredüket, és hazaszöktek Magyarországra, a haza és a forradalom védelmére.

Az 1849-es tavaszi hadjáratban, már mint huszárkapitány vezette seregét. A rákosmezei csatában halt hősi halált. Harsányi Bálint legendás alakját több irodalmi, képzőművészeti alkotás, sőt film is idézi (pl. Jókai Mór: Kőszívű ember fiai, Kósa-Sára-Csóri: 80 huszár).
Település ismertető
  • Hajdúszoboszló

    Hajdúszoboszló az Alföld északi részén, Budapesttől 200 km-re található. Szoboszló környékén három jellegz...

Szállások Hajdúszoboszlón


További találatok: |

és környékén