Volt Református fiúiskola - Hajdúszoboszló

látnivalók Hajdúszoboszlón

Volt Református fiúiskola - Hajdúszoboszló

align=left A XVIII. sz. második felében 500 fölé emelkedett az iskolába járók száma. A tanulók nagyobb része fiú volt. Az elhasználódott és már szűkösnek bizonyult épület helyett, mely a jelenlegi Gönczy Pál iskola helyén állott, újat kellett építeni.

Az első téglából készült négy tantermes iskolai épületben 1793 őszén kezdődött meg a tanítás. Néhány évtized múlva ezt az épületet is kinőtte a növekvő tanulói létszám. A meglévő kőalapokra 1840 -ben emeletet húztak. A város második emeletes épülete a fiúiskola lett.

A XIX. sz. első felében a 7-13 éves gyerekek mintegy fele járt iskolába. Amikor 1868 után a tankötelezettséget törvény szabályozta, jelentősen megnövekedett az iskolai tanulók száma, több tanteremre lett szükség. A több, mint 2000 tanköteles számára csak 1911-ben épült meg a "nagyiskola". A ma is álló épületet Bisothka István debreceni építész készítette.

align=left 1948-ban államosították az iskolákat. A református fiúiskolából 1. sz. Állami Általános Iskola lett. Sokféle tantervi, szerkezeti változás közepette az iskola eredményesen tudta feladatait megoldani. Az 1950-90 közötti évtizedekben csakúgy, mint azt megelőzően, sok kiváló tanulót bocsátott ki falai közül a középiskolákba. Közülük többen a magyar közélet, a tudományok, művészetek jeles személyei lettek. Az 1. sz iskola 1975. május 31-én felvette egykori tanulója, Gönczy Pál nevét.
Település ismertető
  • Hajdúszoboszló

    Hajdúszoboszló az Alföld északi részén, Budapesttől 200 km-re található. Szoboszló környékén három jellegz...

Szállások Hajdúszoboszlón


További találatok: |

és környékén