Holló László Múzeum - Debrecen

látnivalók Debrecenben

Holló László Múzeum - Debrecen

Holló László (1887-1976) festőművész alföldi iskola szellemében, széles ecsetkezeléssel, expresszív színvilággal alkotott művei láthatók a művész egykori otthonában berendezett múzeumban.

align= left A Holló László Emlékmúzeumot 1978-ban hozták létre a festő hagyatékának gondozói. Az egykori Hrabéczy-villában berendezett kiállítás anyaga kereken két évtizeddel később került Debrecen város tulajdonába, ám a csodálatos gyűjtemény gondozója továbbra is a Déri Múzeum maradt.

A közel egy hektár területen álló, a villa mellett egy gyönyörű parkot is magában foglaló múzeum nemcsak az 1976-ban elhunyt Holló Lászlónak állít emléket: a festő méltán híres képei és seccói mellett az épület egyik különtermében helyet kaptak a művész sógorának, Hrabéczy Ernőnek a festményei is.

A múzeum fényét emeli a Hrabéczy-ház körül létesülő szoborpark, amelynek eddigi darabjai - egy Holló László-portré és Medgyessy Ferenc egyik remekmívű szobra - a város akaratából hamarosan újabb alkotásokkal bővülnek ki.

align= right A Holló-hagyaték gondozói (akik Debrecenen kívül a festőművész szülőhelyén, Kiskunfélegyházán, a Kiskun Múzeumban is több kitűnő alkotást őriznek az életműből) igyekeznek méltóképpen életben tartani a csaknem három évtizede elhunyt alkotó emlékét. A Holló László Baráti Kör ezt a nemes feladatot látja el megalakulása óta, s ezt a célt szolgálják a minden évben március 6-án, a művész születésnapján tartandó megemlékezések, koszorúzások is. A kialakult hagyomány szerint a festő özvegye ekkor adja át egy-egy arra érdemes művésznek a nagy rangot jelentő Holló László-díjat is.

További információk:
Holló László Emlékmúzeum
Debrecen, Holló László sétány 8.

Tel: (52) 428-251
Település ismertető
  • Debrecen

    Debrecen Magyarország második legnagyobb városa, Hajdú-Bihar megye székhelye. A város az Alföldön fekszik, kb. 3...

Szállások Debrecenben



és környékén


További találatok: |
Kapcsolódó Tartalom