Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum - Debrecen

látnivalók Debrecenben

Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum - Debrecen

A Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum Debrecen belvárosában, a Péterfia utca elején, a művész egykori szülőházának helyétől nem messze, egy ahhoz hasonló tornácos épületben található. Itt kapott helyet, az időszaki kiállítások mellett, a világhírű szobrászművész Medgyessy Ferenc életművének jelentős darabjait bemutató állandó kiállítás, illetve itt rendezik meg évről évre a helyi képzőművészeti élet legnagyobb seregszemléjét, a Tavaszi és az Őszi Tárlatot.

align= left 1977-ben kapta meg a Déri Múzeum a Kulturális Minisztériumtól a Medgyessy-hagyatékot. A megyei és a városi tanács a Péterfia utca 28. alatti műemlék jellegű házat jelölte ki múzeum céljára. Az egykori Tóth-ház, majd a „városgazda háza” a 18. század végén épült a Nagy Péterfia utcán. 1855-ben új épületszárnyat kapott. Később lakóháznak, mentőállomásnak, irodának használták, majd 1982-től a debreceni születésű, világhírű szobrászművész, Medgyessy Ferenc (1881-1958) életművének jelentős darabjai,(közel 200 műalkotás, gipsz, agyag és bronz plasztikák, valamint grafikák) találtak az épületben állandó otthonra.

align= right Külön érdekessége a tárlatnak a művész Százados úti műtermének rekonstrukciója, ahol a műtermi bútorai és szobrászeszközei bemutatása mellett a művész hangját megőrző archív rádiófelvétel lejátszásával és a szobrászt alkotás közben ábrázoló archív fotókkal idézi fel a művész alakját. Az állandó kiállításhoz kapcsolódik egy látványraktár, ahol nagyméretű szobrok kerültek bemutatásra.





align= left Az intézmény a Déri Múzeum kezelésében áll. Rangos időszaki kiállításokat is rendeznek a múzeumnak egy erre a célra létrehozott termében. Elsősorban festészeti, fotó-, grafikai, szobrászművészeti, kerámia- s textilkiállításokat rendeznek, illetve a Hajdú-Bihar megye képzőművészetét reprezentáló Tavaszi, és az Őszi Tárlatot.

Nyitva tartás:
keddtől vasárnapig: 10.00 - 16.00 között

Cím:
Péterfia u. 28.
Tel.: 52/413-572
Település ismertető
  • Debrecen

    Debrecen Magyarország második legnagyobb városa, Hajdú-Bihar megye székhelye. A város az Alföldön fekszik, kb. 3...

Szállások Debrecenben



és környékén


További találatok: |
Kapcsolódó Tartalom