Bika Vendéglő - Hajdúszoboszló

látnivalók Hajdúszoboszlón

Bika Vendéglő - Hajdúszoboszló

Az 1870-es évekre a városnak múlhatatlanul szüksége lett egy olyan vendéglőszállóra, ahol hivatalos vendégeit, vagy a különböző ügyek intézésére a városba érkező küldötteket, tisztségviselőket megfelelő körülmények közt el lehetett szállásolni. A vendéglátóhely 1871-ben készült el. A Kisbikának is mondott épület nemcsak szálloda és vendéglátóhely volt, de a város kulturális életének is egyik központja lett.

align= left Az 1850-es években kezdődött el a Budapest-Szolnok közt meglévő vasútvonal Debrecenig történő továbbépítése. A helyi MÁV állomás alapjait 1856-ban rakták le. A következő évben 1857. November 19.-én haladt át az első vonat a város területét átszelő vaspályán . A szoboszlóiak álmélkodva és hitetlenkedve nézték az egyre gyakrabban futkározó „masinákat”. Az alföldi kis városban gyökeres változások indultak meg. Az élénkülő utas kereskedő forgalom arra késztette a város elöljáróit, hogy korszerű hosszú ideig szolgáló vendégfogadókat építessen.

align= right A vendéglátóhely 1871-ben készült el. Az egyemeletes épület a Kossuth utca sarkán, városi telken kapott helyet. Az országútra néző homlokzati része úgy lett felépítve, hogy az a városház felől kiinduló, és a Kossuth utcáig terjedő épületsorral egy vonalba kerüljön. Az épület előtt üresen maradó térséggel a piactér mintegy kétszeresére növekedett. A vendéglő bejárata az épület közepén a térről nyílt, és lépcső vezetett az emeletre. A vendégszobák, és egy nagy tágas étterem itt kapott helyet. A földszinten szintén a térre néző üzlethelyiségek sorakoztak.


align= left 1950-től az adóhivatal helyén a honvéd kiegészítő parancsnokság működött. Ezt követően az egész épület a vendéglátó vállalat használatába került. Változott a neve is. Volt Délibáb presszó, sokáig "Bástyának" nevezték, és nevezik még a mai napig is, bár 2005-ös felújítása óta "Nelson" névre hallgat. Az épület térre néző főhomlokzatát a földszinti és az emeleti ablakok két részre tagolják. Az alsó szinten téglalap alakú, míg a felsőn ívelt és párkányozott ablakok láthatók. Az emeleti ablakokat négy egyenes vonalú oszlop is elkülöníti egymástól 2 + 6 + 2 megosztással.
Település ismertető
  • Hajdúszoboszló

    Hajdúszoboszló az Alföld északi részén, Budapesttől 200 km-re található. Szoboszló környékén három jellegz...

Szállások Hajdúszoboszlón


További találatok: |

és környékén