Gyógyfürdő - Hajdúszoboszló

látnivalók Hajdúszoboszlón

Gyógyfürdő - Hajdúszoboszló

A Hungarospa Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő és Egészségturisztikai Zrt. Európa legnagyobb fürdőkomplexuma. Gyógyászata ellenőrzött és minősített gyógyvízre alapozva több, mint 40 féle kezelést nyújt.

align= left 1925. október 25-én csodálatos esemény történt Magyarország egyik alföldi városkájában, Hajdúszoboszlón. Pávai Vajna Ferenc geológus vezette szénhidrogén kutatások közben földgáz mellett 73 C°-os víz is a felszínre tört. A környéket elárasztó barna, különleges illatú melegvíz felkeltette a lakosok figyelmét. Az asszonyok mosni kezdtek benne és láss csodát, az évek óta hasogató fájdalmak kiálltak testrészeikből, a víz-hordók sebei gyorsabban gyógyultak. Erre aztán felfigyeltek a környék kutatói. Megvizsgálták, vegyelemezték a folyékony forró arany összetételét, s páratlan meg-állapítások születtek.

align= right Hajdúszoboszló városa megismerve a tudósok elemzéseit elhatározta, hogy fürdőt épít. Másfél év múlva, 1927. július 26-án megnyílt a fövenyfürdő. A majdani gyógyfürdő részére 19 hektár területet jelöltek ki. Az azóta eltelt több, mint 70 év bővelkedett eseményekben, a turizmus egyre élénkült, s az elvárásokhoz igazodva többször bővíteni, korszerűsíteni kellett. Fürdőnket alapítója, Hajdúszoboszló városa sosem hagyta cserben, s ennek köszönhető, hogy időről időre megújulhatott, a kor igényeinek megfelelően fejlődhetett.

Iszappakolással és súlyfürdővel egészült ki az orvosi kezelések repertoárja. 1969-ben már egymillió volt a látogatottsága a gyógy-fürdőnek. További termálmedencék épültek, orvosi rendelővel, inhalatóriummal, hűtőto-ronnyal és ivócsarnokkal, hullám-, pezsgő-, verseny- és gyermekmedencével, csónakázó-tóval bővült a választék.

align= left A modern kétszintes épületben a gyógyászati kapacitás a duplájára nőtt. Négy új nyitott medence épült, melyekben a különböző attrakciók segítségével még inkább felüdülhet a fürdőző. E nyitott medencéket körülölel-ik a tágas közlekedő folyosók. A termál-fürdő csarnokában három fedett 32, 36,38 C° hőfokú gyógyvizes medence található.
Település ismertető
  • Hajdúszoboszló

    Hajdúszoboszló az Alföld északi részén, Budapesttől 200 km-re található. Szoboszló környékén három jellegz...

Szállások Hajdúszoboszlón


További találatok: |

és környékén