A csicsóka szénhidrátértéke

A csicsóka szénhidrátértéke

Nemrég olvastam a csicsókáról. Mivel a gyerekem cukorbeteg, ezért szeretném tudni a csicsóka szénhidrát értékét. Már be is szereztem, de nem tudom beépíteni az étrendbe, amíg nem ismerem az értékeket. Köszönöm!

Diabetikus élelmiszerek alapanyaga, kisebb a krumplinál a szénhidráttartalma. Építse bele a krumpli helyére.

Miért jó a csicsóka?

A csicsóka vékony szárú, napraforgóhoz nagyon hasonló, magas növésű, de a talajban értékes gumót termő, évelő növény. A gumó 10-12 cm hosszú és 5-7 cm vastag, amely a burgonyára nagyon hasonlít. Hazánkban több néven is ismert: jeruzsálemi articsóka, csókarépa, pityóka, csókapityóka. Őshazája Észak-Amerika, ahol az ott élő indiánok az idők kezdetétől hasznosították tápláló-gyógyító erejét. Magyarországon már az 1600-as években elterjedt! Annak ellenére, hogy a csicsóka a burgonya(!), sőt, a pirospaprika térhódítása előtt megjelent, a mai magyar konyha alapját mégis e két utóbbi alkotja. A csicsóka mellőzése teljesen érthetetlen, hiszen egyik leghasznosabb konyhanövényünk lehetne, nem beszélve kellemes, finom ízéről.

A csicsókagumó szénhidrátja az inulin, amelyet szervezetünk inzulin nélkül is hasznosítani képes. Az inulin önmagában is csökkenti a vér magas inzulinszintjét és bebizonyosodott rákellenes hatása is. A gumó 20% szénhidráttartalma mellett találhatunk még 2% fehérjét és 2% értékes rostot is. A rostok segítenek az emésztésben és az egyéb táplálékok koleszterintartalmának, méreg- és rákkeltő anyagainak megkötésében, gyorsult eltávolításában. Ballasztanyag-tartalma jóllakottság érzését kelti, ezáltal megakadályozza a túltáplálkozást, illetve az elhízást, valamint az ebből adódó betegségeket is.

A csicsókában értékes ásványok is vannak: kalcium, kálium, foszfor és magnézium. Figyelemreméltó összetett vitamintartalma: béta-karotin, tiamin, aszkorbinsav, niacin, riboflavin. Ezenkívül nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat – aszpargin, tisztin, triptofán, lizin – és növényspecifikus anyagokat – szaponin, kolin, betanin – is tartalmaz. A csicsóka kozmetikai készítményekben való alkalmazására már szabadalom is született, ugyanis bizonyított a növény, illetve a gumó egyedülálló regeneráló, hidratáló, bőrnyugtató, bőrtápláló és frissítő hatása.

Beszerzése nem túl egyszerű, de jól felszerelt bioboltok, biopiacok kínálatában mindig szerepel. A piac törvényeinek megfelelően – általában – a kereslet gerjeszti a kínálatot, így tehát nincs más dolgunk, mint keresni, érdeklődni a piacon, a boltban, és majd meglátjuk, előbb-utóbb egyre több helyen lesz kapható.