A nagy ígéret: medical wellness

A nagy ígéret: medical wellness

Törekvés a betegségek megelőzésére, egyénre szabott terápiák kidolgozása a természetgyógyászat eredményeinek a figyelembe vételével, az egészséges életmód kialakítása, élményszerű vendéglátás – íme a medical wellness néhány jellemzője. Egy olyan ágazaté, amelyben a magyar szállodák nagyon sikeresek lehetnek. Akkor pedig a vendégek is jól járnak.

„A vendég megérkezik a szállodába, és máris jön egy nyitó konzultáció az ott rendelő orvossal. Nem csak hetente egyszer vagy kétszer rendel, hanem előadást is tart a vendégeknek a megelőzés lehetőségeiről és koordinálja az egészségügyi csapat - masszőrök, gyógytornászok, szakápolók, fizikoterápiás asszisztensek - munkáját. Ott tartózkodása során számítanak a vendégek aktív részvételére is, távozása után pedig arra, hogy a medical wellness kezelés során elsajátított ismeretek alapján kisebb-nagyobb mértékben átalakítja életmódját” – szóval ha ilyesmivel találkozik valaki, akkor egy percig ne legyenek kétségei: egy medical wellness szállodába érkezett.

Mi is a medical wellness?

2007-ben elfogadott, hivatalos nemzetközi definíciója szerint: „medical wellness alatt olyan tudományosan igazolt egészségügyi eljárásokat tartalmazó szolgáltatásokat értünk, amelyek az életminőség és a szubjektív egészségérzet tartós javulását segíti elő preventív szemlélet tükrében, illetve az egészségtudatos életforma támogatását szorgalmazza.” A kissé tudományosan hangzó megfogalmazást úgy lehet érthetőbbé tenni, ha azt mondjuk, hogy a medical wellness valójában a vendéglátás és a gyógyászat (beleértve a természetgyógyászatot is) összefonódása. Célja a betegségek megelőzése, lehetőleg a látogatók életmódjának az átalakításával; a vendéget egészként szemléli és egyéni terápia alapján kezeli; fontos eleme a minőség, valamint az élményszerű vendéglátás. Nemcsak szállodákban képzelhető el, hanem gyógyfürdők és day spa-k is nyújthatnak medical wellness szolgáltatást.

Kevesen kértek minősítést

Ha az ember rákeres az interneten, hamar kiderül, hogy sok magyar szálloda nevezi magát „medical wellness hotelnek”, de a valóságban nem sok rendelkezik az ezt bizonyító minősítéssel. Tánczos-Székely Gabriella, aki a medical wellness szakterület vezetője a többek között a medical wellness-tanúsítványok kiadásával foglalkozó TÜV Rheinland Kft.-nél, elmondta, hogy Magyarországon eddig a Danubius lánc szállodái, a Ramada Plaza Budapest Aphrodité Spa részlege, a zalakarosi Karos Spa és a hévízi Európa Fit kérte és kapta meg a „medical wellness szálloda” minősítést, ami összesen húsznál kevesebb szállodát jelent. Ez viszonylag alacsony szám, hiszen a TÜV Rheinland becslése szerint körülbelül 350 létesítmény folyamodhatna a címért. Ez persze nem jelenti azt, hogy a többi szállodában ne lehetne akár magas szintű medical wellness szolgáltatásokat igénybe venni. „A minősítésünk vállalatirányítási modellt jelent” – magyarázza Tánczos-Székely Gabriella, aki azonban azt is hozzátette: „a külföldi vendégek szemében persze versenyelőny lehet, ha látnak egy olyan ismerős jelölést, amiben bíznak. Az általunk kiadott minősítés egységes egész Európában. Ha két magyar szálloda jön szóba, a külföldi vendég biztosan azt választja, amelynek megvan a minősítése.” Tánczos-Székely Gabriella úgy látja, érdeklődnek a szállodák, és a jövő évre várja azoknak a számának a növekedését, amelyek meg akarják szerezni a medical wellness minősítést. Az idén a válság miatt a kivárás volt a jellemző, és inkább halogatták a döntéseket.

Hatalmas üzlet

A medical wellness hatalmas üzlet. A svájci Julius Baer Bankház megállapítása szerint 2007-ben 400 milliárd dollár fordul meg a wellness iparban. A Global Insight Piackutató Intézet felmérése alapján Németországban ez az összeg már két éve is 73 milliárd euróra rúgott. Ez a magyar szállodák számára is nagy ígéret, hiszen szakemberek állítják, hogy Európában is ritkaság, hogy olyan harmonikus egységet alkosson a medical wellness és a magas színvonalú szállodai szolgáltatás, mint Magyarországon. Máshol általában nem megszokott, hogy a megfelelő színvonalú orvosi ellátáshoz négycsillagos szállodai környezet párosul, ráadásul a magyar orvosi hálózat igen jónak számít. És most az egyszer mintha a gazdasági környezet is segítene: az új kormány stratégiai fontosságúnak tartja a turizmust, azon belül a legfontosabb irányként pedig az egészségturizmust jelölte meg.

A német szállodák tartanak tőlünk

A Német Medical Wellness Szövetség húsz tagja között tart számon teneriffei, sőt bolgár szállodákat is. Állítólag hat török, kiváló minőségű termálvízzel rendelkező szállodával, és további bolgár, valamint lengyel házzal tárgyal a csatlakozásról. Kelet-Európát abszolút versenytársnak látja a szövetség, mert úgy véli, itt vannak olyan, magas színvonalú szállodák, amelyek komoly versenytársat jelenthetnének a német hotelek számára, annál is inkább, mert eleve a német vendégekből éltek. Ezzel együtt úgy látja, hogy még a legtöbb német szálloda sem ismerte fel, hogy mekkora versenyelőnyt jelent a „medical wellness hotel” minősítés, és nem törekszik a megszerzésére. A Német Medical Wellness Szövetség dolgozik ennek propagálásán, sőt még sokkal nagyralátóbb tervei is vannak: több partner közreműködésével medical wellness egyetemet szeretne alapítani Berlinben. Itt elvileg már 2011-től olyan tantárgyakat oktatnának, mint például biomedicina, hagyományos gyógyászati módszerek, vagy az általános közérzet javítása.

Vámos Éva