Étkek és vétkek

A táplálkozás, a naponta elfogyasztott ételek tartósan és hosszú távon befolyásolják egészségünket. Épp ezért a tudósok állandó kutatási témája és vizsgálódásának tárgya mit és hogyan együnk.

Iránymutatásaik és a különböző divatirányzatok időnként új utakra vezetnek minket, hogy aztán évek, vagy évtizedek múlva bevett szokásaink romba dőljenek.

Kalóriák bűvkörében

A tudósok ma azt állítják, akár 130 évig is élhetnénk, ha három szabályt betartanánk. Ennek egyike, hogy a naponta elfogyasztott kalóriák mennyiségét felére kellene csökkenteni. Tény, hogy ma is vannak olyanok, akik a kalória táblák tanulmányozásával szigorú étrendet alakítanak ki maguknak, és szinte egy falatot sem esznek az önmaguknak előírt szigorú szabályok nélkül. Rendkívül fáradtságos munka ez, és a naponta magunkhoz vehető kalóriák mennyisége sem igazán személyre szabott. A napi kalóriák szükséges és megengedhető mennyiségét általában koronként, nemenként és a végzett szellemi és fizikai munka figyelembe vételével határozzák meg. Tovább

Vacsoráé a főszerep

A mai felgyorsult világban nagyítóval kell keresni olyan embert, aki be tudja, és be akarja tartani a „reggelizz, mint egy király” aranyszabályt. Ehhez idő-milliomosnak kellene lenni, a valóságban sem időnk, sem türelmünk nincs hozzá. A rosszul kialakított és megszokott étkezési szokásaink miatt gyomrunk sem képes egy bőséges reggeli befogadására. A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet által márciusban készített felméréséből kiderül, hogy a magyarok egyharmada egyáltalán nem, vagy csak alkalmanként szokott reggelizni. Az okoknál legtöbben az idő hiányát említették. Tovább

Kúrák és rehabilitált ételek

Hosszú évekig szerepelt az egészséges étkezők tiltólistáján a tojás és a vaj, mindkettőről állították a szakemberek, hogy növeli a koleszterinszintet. Ezért aztán az emberek a tojást egyszerűen elhagyták az étlapról, a vaj helyett pedig előszeretettel használták a margarint, ami óriási népszerűségre tett szert a világon mindenhol. Míg nem az amerikai kutatók felfedezték az emberi szervezet számára milyen hasznos elemeket tartalmaz a tojás, és ennek nagy hangot is adtak. Egyenesen a Time magazin címlapján rehabilitálták a tojást. Ennél kicsit visszafogottabb kampány során, de a vajat is visszaállították a legfontosabb étkeink közé. Ezek fogyasztása megindítja az epe-utakat, ami az egészséges emésztés alapfeltétele. Tovább

Győri Anna

Telefon: (+36) 30 985 8991
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu