Illatbirodalom

„Az öt érzék közül kétségtelenül a szaglás az, amely a legjobban magában hordozza a hallhatatlanság gondolatát.” Salvador Dali ezekkel a szavakkal határozta meg a szagokhoz és illatokhoz fűződő viszonyát.

align=left S, valóban az illattörténet nem véletlenül tekint vissza több ezer éves múltra, már az ókori Egyiptom hölgyei is előszeretettel kenegették magukat illatos olajokkal, de még a testápolásról nem éppen híres középkorban sem feledkeztek el az illatosításról, sőt éppen ekkor született meg az első kölnivíz, amit a Köln városába vándorolt olaszok készítettek, s innen kapta a nevét. Az akkoriban igazi szenzációnak számító illatos víztől a mai parfümökig bódító illatfelhő kíséri az utat, melyben divatok és divatőrületek váltakoztak. Ilyen divatőrület volt például alig egy emberöltővel ezelőtt a Charli, amikor a „magára valamit is adó” nő csak ebben illatozott, majd jött a buja, érzéki Poison, mely mindent belengett átható illatával, hogy végül is eljussunk addig, hogy a márkák egyeduralma megszűnjön, s szabadon szárnyalhasson a fantáziánk, amihez a kínálat is igazán bőséges.

Ma már inkább a trend igazodik az elvárásokhoz: a parfümöt használó egyénisége mellett az évszakokhoz, sőt a napszakokhoz is. A nyár például az üde, friss virágok és gyümölcsök illatával varázsol el, ilyenkor az édenkert kissé buja frissességétől a tarka mezők lágyságáig, a púderes vaníliás összetevőkig ki-ki ízlése és karaktere alapján válogathat, míg a nehezebb, fás, fűszeres parfümök a tél hangulatához illenek jobban. A kiszélesedett kínálati palettán ma már éppúgy megtalálhatók az édes-virágos, mint a friss citromillatú, vagy a keletiesen fűszeres, érzéki illatok, de a választásnál az egyéni ízlés mellett, mindig vegyük figyelembe azt is, hogy melegben a bőrön jobban párolog az illat, s ami télen csábító lehet, az esetleg nyáron fullasztóan sok.

align=left Az illatszerek szerelmesei az enyhe kölnivíztől az eau de toiletten át a parfümökig sokszor ugyanabból az illatból is különböző koncentrátumok közül kereshetik ki maguknak az igazit, sőt az illatrétegezés jegyében mind több parfümhöz kínálnak azonos illatú testápoló családot is. Bár vannak, akik szívesen ragaszkodnak a jól bevált kölnijükhöz, a márkahűség azonban egyre jobban meginog, Divat lett sűrűn cserélgetni a kölnit és nem pusztán évszakok szerint, de az aktuális hangulat is befolyásolja, hogy milyen parfümbe burkolódzunk, hiszen attól függően, hogy milyen kölnit fecskendezünk magunkra, az feldobhatja a kedélyünket, megnyugtathat, frissíthet, vagy ellazíthat. Talán éppen ezt ismerték fel a parfümgyártók, vagy fordítva, az állandó megújulás szülte ezt a vágyat, vagy pusztán az a felismerés, hogy orrunk igen hamar elfárad, s már nem érezzük magunkon kedvenc illatunkat, de szinte nincs olyan hónap, hogy ne jelenne meg egy-egy új parfüm, vagy kölni a piacon. A hírességek is sorra éreznek késztetést arra, hogy művészetük mellett, a saját illatvilágukkal is elkápráztassák az embereket, ami néhanapján sikerül is.

align=left Az állandó változás és megújulás körforgásában azonban van, ami örök, s érdemes megfogadni. A parfümöt, vagy kölnit testünknek mindig arra a pontjára vigyük fel, ahol az erek közel pulzálnak a bőrön, mert meleg hatására gazdagabban bontakozik ki az illat. Így tehát a halántékra, a fül mögé, a csukló belső részére, könyök-és térdhajlatba tegyünk egy-egy cseppet. Egy jó parfüm egész nap hat, így ha reggel illatosítottuk magunkat, soha ne ismételjük meg anélkül, hogy az előzőt eltávolítottuk volna, mert szétromboljuk a harmóniát. Az illatoknak ugyanis két óra kell, hogy felvegyék végső jellegüket, minden bőrön egyénileg változóan, időről-időre más illatjegyeket, illatakkordokat kifejtve eljussanak a fej és szívjegyeken át a bázisjegyig, s az újra fújással pont ezt a kiteljesedést akadályozzuk meg. Ha estére mégis más parfümöt szeretnénk felvinni, mint, amit napközben használtunk, előtte alaposan tisztítsuk meg testradírral bőrünket, vigyünk fel bőrtápláló krémet, majd ezután az új illatot. Napközben inkább eau de toilettet fújjunk magunkra, így diszkrétebb lesz a bennünket körüllengő illat. Esti programnál megengedhetjük az átható parfümöt, de élhetünk az eau de parfümmel is, amely nem olyan tömény, mint a parfüm, de erőteljesebb, mint a kölni. Ha parfümöt használunk, akkor illatmentes dezodort tegyünk a hónaljra, a kölnivíznél megengedhetjük az azonos illatű dezodort is. Habár az illatosítás az emberiség természetes igénye, vigyázzunk, hogy soha ne vigyük túlzásba, a tolakodó, több méterről érezhető illatfelhő bizony nem csábító, hanem visszatetsző.

S, mivel napjainkban többféle illatosító szert is használunk egyidejűleg, a kiválasztás mellet mind nagyobb jelentősége van a kényelmes és lehetőleg pénztárcakímélő beszerzésnek is. Nos az évszázad nagy találmánya, az otthon a fotelból elintézhető bevásárlás a parfümipart is elérte, egy gombnyomással a pipere polcra varázsolhatjuk a legújabb, vagy akár a régóta kedvelt üvegcsét, nem ritkán jóval olcsóbban, mint az illatszerboltokban. Sokakban megfogalmazódik persze a kérdés, honnan tudjam, hogy nem hamisítvány sóznak-e rám, azért ilyen kedvező árú? Természetesen nem mindegy, hogy az internetes áruházak közül melyikből rendeljük meg parfümünket, de jó esetben a valódi kölnivíz pusztán azért kerül kevesebbe, mert kiiktattak egy láncszemet, s mivel a gyártótól közvetlenül hozzánk kerül, nincs rajta a flakonon a rezsiköltség, s így mindenki jól jár.

Győri Anna

  • 

    Téma szerint

    • A karácsony illata


      Karácsonykor ünnepi díszbe öltöztetjük otthonunkat, válogatott finomságkkal telik meg az éléskamra, fenséges fogások kerülnek az asztalra. A készülődés közben gondoljunk a lakás ill...

  •