Nyertes Zsuzsa: Az új feladatok töltenek fel

Nyertes Zsuzsa: Az új feladatok töltenek fel

Huszonhét éve van a színészi pályán, azóta hűséges színházához. Másfél évtizede sikeresen vezeti kozmetikai szalonját, amit második szakmájának tekint. Örökmozgó, energikus, akit az újabb feladatok és kihívások töltenek fel. Írt verseket, melyek önálló kötetben jelentek meg, írt és szervezett előadó esteket, remekül főz, amelyet bizonyított két népszerű főzőversenyben, az egyiknek abszolút győztese lett.

- Amikor ehhez az interjúhoz időpontot egyeztettünk, kiderült igencsak sűrűk a napjaid, ép, hogy sikerült valahova beilleszteni a naptáradba ezt a találkozót. Általában ilyen feszes a tempód?

- Egy reggeli találkozó után próbára mentem a színházba, utána énekórám volt, majd ez az interjú, ezután pedig kiszaladok a kozmetikai szalonomba, ahol még tengernyi elintézni valóm van. Ma este viszont nem játszom, teljesen szabad vagyok. Általában sűrűk a napjaim, de az én lendületem is más ma már, mint tíz évvel ezelőtt. Akkoriban háromszor ennyit bírtam. Mindig szerettem a gyors tempót, nem tudom elviselni, ha nincs elég feladatom, mert akkor kitalálok valamit, hogy emberek között lehessek. Nem vagyok egy otthonülő típus, nem mintha nem szeretném az otthonomat, de nem bírok megmaradni egy helyben. Örökmozgó vagyok, szerintem ez tart fiatalon.

- A lendületed még most is kápráztató. Mivel tartod formában magad?

- Minden reggel nagyon tudatosan megtervezem a napomat. Indulás előtt sorba veszem: ezt is meg fogom csinálni, azt is meg fogom csinálni, és akkor tényleg nagyon sok dolog elintézése belefér egy napba. Régebben sportoltam, tornáztam, de sajnos tíz évet kihagytam, mert a gyerekem, a színház, és a kozmetikai szalonom kitöltötte teljesen az életem. Nem mozogtam semmit, de szerencsére ez nem látszott meg az alakomon, szerencsés alkat vagyok. Most viszont újra kezdtem a príma tornát, amit imádok.

- Milyen rendszerességgel tornázol?

- Amikor elkezdtem, naponta eljártam, mert annyira szeretem. Sajnos nem tudok felkelni korán, pedig akkor lenne a legjobb. Az valami csodálatos dolog, amikor a napfelkeltével megmozgatod a tested minden porcikáját, lezuhanyzol, és egy finom reggeli után indítod a napod. Erre én nem vagyok képes, és arra sem, hogy szigorú beosztás szerint edző programot állítsak fel magamnak. Inkább beteszem a torna cuccot a kocsiba, és jövet-menet, ha útba esik, beugrom tornázni.

- Híresen szép bőröd van, ez örökletes, vagy teszel is érte?

- Nem tudom, hogy örökletes-e, vagy annak köszönhető, hogy a szalonom révén másfél évtizede a szépségápolás a második szakmám. Professzionális termékeket használok, ezekből nem veszek meg egyet sem az üzletembe, mielőtt ki ne próbálnám. Ugyanígy tesztelem az új kozmetikai gépeket és eljárásokat is. Ha bizonyítottan jók és erről saját magamon meggyőződtem, csak akkor veszem meg, és csak akkor ajánlom a vendégeknek. Egy-egy kozmetikus betanításánál is mindig én vagyok a próbababa, ennek kettős haszna is van: abszolút otthon vagyok a szépségápolásban, ha én ülök a recepción, minden új vendégnél fel tudom mérni mire van szüksége, és kiválasztom a számára legjobb kezeléseket, másrészt biztos vagyok benne, hogy a kozmetikában eltöltött éveknek és kipróbálgatásoknak köszönhetően tíz évet letagadhatnék a koromból. Hiszek a jól kiválasztott krémekben, tökéletesen fiatalon és fitten tartanak. Nagyon korán, még kezdő színésznő koromban megtanultam azt is, hogy az arcbőrt soha nem szabad napoztatni, mert nagyon károsítja és ráncosítja. Azóta is ehhez tartom magam, évtizedek óta nem érte napsugár az arcomat. Nyáron csak a testemet barnítom, ehhez sminkelem az arcomat, kizárólag ilyenkor sminkelek.

- Egyébként soha?

- Nem szeretem a sminket, nincs is értelme. Minek takarnám el a szép bőrömet, mikor az a legjobb reklám a szalonom vendégeinek. Mindenhova festetlenül járok, jól érzel így magam. Elég nekem esténként a színpadi festés. Ha magánemberként megyek el egy esti programra, akkor is csak egy-két kiegészítő színező terméket használok.

- Úgy hallottam már fiatalon vonzódtál a szépség szakmához.

- Igen már tinédzser koromban, amikor anyuék Németországba utaztak a nagynénihez, én nem farmert, vagy valami más menő holmit kértem ajándékba, hanem krémeket és parfümöket. Később, a főiskolás években, mint színészpalántákat, minket kértek fel a párizsi Beauty bemutatókra. Imádtuk az utazást, felfedeztünk egy fantasztikus parfümériát, aminek magyar volt a tulajdonosa, nála vásároltam be egész évre krémeket, parfümöket. Nagyon korán, ösztönösen kezdtem el a hidratálást.

- A első színésznők egyike voltál itthon, aki a Playboy magazinban pózolhatott, akkoriban volt a Marilyn időszakod is. Ennek már tíz éve. Mennyire volt ez abban az időben merész vállalkozás? Hogyan készültél fel erre a fajta fotózásra?

- Abban az időben nagyon sokan hasonlítgattak Marylin Monroe-hoz, bár még ma is egy népszerű női magazin külföldi sztárokkal összevetett mezőnyében tíz pontot kaptam a Marylin listán. Tíz évvel ezelőtt viszont ez töltötte meg a sajtót, ennek jegyében és stílusában készültek a Playboy fotói is. A fotózásra különösebben készülnöm nem kellett, hiszen az alakomon nem kellett formálni, a plasztikázás szóba nem került. Egyszerűen az arcomon és a testemen feszesítettem a bőrt a kozmetikámban használt gépekkel és krémekkel. Máshogy készültek akkoriban a képek is, a finom ruhákkal többet takartak. Korábban a filmezésnél megtörtént, hogy a szerep kedvéért vetkőznöm kellett, itt sem kértek többet. Kicsit ugyan tartottam tőle, hogy az engem kedvelő és szerető közönség hogyan fogadja, mondván: már a Nyertes is vetkőzik. De szerencsére nem így történt. Igaz egy csendesebb augusztusi számban jelentem meg, sokan nyaralni voltak, lehet, hogy ez is szerepet játszott.

- Ha már a plasztikázás szóba került, vállalkoznál olyan sebészeti beavatkozásra, ami fiatalabbá tesz, hiszen ez ma már olyan mindennapi dolognak számít a hírességek körében.

- Még nem érzem azt, hogy szükségem lenne rá, és szeretném a jó minőségű krémekkel és a természetes kozmetikai kezelésekkel ezt az időt minél inkább kitolni. Nagyon sok függ attól is, hogyan alakul később az életem, mennyire leszek pozitív, milyen lesz a lelkem, a temperamentumom, milyen színészi feladatok várnak majd rám. Tehát a sorsom hozza majd magával, hogy igénybe veszek-e a későbbiekben bármiféle fiatalító műtétet.

- Annyiban nyert ügyed van, hogy az alakod formálásával soha nem kellett törődnöd, fogyókúrákkal és különböző diétákkal nem kínoztad magad, ez azért nagy adomány.

- Ebből a szempontból szerencsés vagyok, szeretek enni, sőt szeretek sokat enni, mégsem marad rajtam felesleg, inkább az ellenkezőjére kell vigyáznom. Ha nagyon sok volt a munka, például mikor Bujtor Pistával forgattunk, vagy ha lelki bánat ér, bármennyit eszem, fogyok. Voltam én már a 174 centis magasságommal 51 kiló. Ilyenkor erős hízókúrára fogom magam, hogy a 62 kilós átlagsúlyomat elérjem.

- Tartasz-e időnként valamilyen kúrát, amivel felfrissíted a szervezeted?

- Nem szoktam ilyen kúrákat beiktatni az életembe. Rendszeresen szedem a C-vitamint, és még található a polcomon Omega 3, A- és E-vitamin. Nem tartom szükségét, hogy bármi mást szedjek. Megpróbálok keveset dohányozni és kávézni, napközben inkább teát iszom, a reggelt pedig mindig friss gyümölcslével kezdem.

- Nemrégiben egy ugyancsak nehéz erőpróbának tetted ki magad, amikor egy speciális tanfolyamon vettél részt. Nem volt nagy ára az itt szerzett oklevélnek?

- Nem, mindenképpen megérte, mert bebizonyítottam magamnak, hogy olyan akaraterővel rendelkezem, amivel bármikor bármiről le tudok szokni, ha az élet úgy kívánja, és mindig meg tudom változtatni az életmódomat, ha a szükség úgy hozza. Egy 40 napos oktatáson vettem részt, amihez hozzá tartozott az is, hogy egyik percről a másikra le kellett tennem a cigarettát, felhagytam a kávézással, a húsevéssel, elfelejtettem a vacsora utáni egy pohár vörösboromat, ehelyett reggel korán keltem, tornával indítottam a napot. Mindez egy speciális energia tisztítási program keretében történt. Az első hét borzasztó volt, de a második héten már megmutatkoztak az előnyök, például fantasztikusan megváltozott a bőröm, kezdtem kitisztulni, új erőre kaptam.

- Jó, megkaptad a tanfolyam elvégzéséről az oklevelet, utána visszatértél a cigihez, kávéhoz?

- Ezek még ma hozzátartoznak az életemhez, nem krákogok, nem kapar a torkom, tehát semmi jelét nem mutatja a szervezetem, ami miatt végleg félre kellene söpörni ezeket az élvezeteket. Szeretek reggel meginni egy finom kávét, hozzá elszívni egy cigit, este jól esik a finom vacsora után egy pohár vörösbor. De bebizonyítottam magamnak, hogy mindezt ki tudom iktatni az életemből, ha úgy akarom.

- A konyhában is otthonosan mozogsz. Szeretsz főzni?

- Nagyon szeretek főzni, igazi ínyenc vagyok. Imádok új ételeket kipróbálni, képes vagyok egy mesterszakácsot is felkeresni, hogy tökéletes legyen a főztöm. Így volt ez akkor is, amikor a két nagy kereskedelmi televíziós csatorna meghívott a híres emberek vacsora versenyére. Az egyiket megnyertem, a másikon is jó helyezést értem el.

- Ha van egy kis szabadidőd eljársz-e wellness szállodákba pihenni?

- Nagy öröm, amikor egy-egy hétvégén végre elengedhetem magam egy jó wellness helyen. Ilyenkor teljesen feltöltődöm, és garantáltan frissen kezdem a következő hetet. Imádom az infra-szaunát, a gőzkamrát. Ez utóbbiba például úgy megyek be, hogy előtte bekenem magam egy kis mézzel, bent pedig jégdarabkákkal dörzsölöm át a bőrömet. Másnak is ajánlom, látványosan kisimítja a bőrt. Utána nagyot úszom, amitől farkas éhes leszek. Elém teszik a finom falatokat, vagy magam válogatok a gazdagon megrakott svédasztalról. Imádok enni, mindent végig kóstolok. Kell ennél több? Tökéletes kikapcsolódás, bár többször igénybe vehetném.

- Te mindig csinosan öltözöl. Szemmel tartod a divatot és követed az aktuális trendet?

- Soha nem öltöztem a legutolsó divat szerint, van egy stílusom, ahhoz igazítom az öltözködésemet. Mostanában jobban szeretem a halványabb pasztell-színeket. Fehérben, vajszínűben, mustársárgában jobban érzem magam, mint a kihívóbb színekben. Arra mindig vigyáztam, hogy a ruha ne öltözzön alul engem, inkább attól legyen jó, hogy rajtam van, az mutasson, ahogy én viselem. Nincs annál nevetségesebb, mint amikor előbb veszik észre a ruhát, mint annak viselőjét. Tudom mi áll jól, nem hagyom irányítani magam a divatkreátorok által.

- Mi az, ami téged a hétköznapokban igazán kikapcsol?

- Egy-egy új szerep, az arra való felkészülés, az új szöveg tanulása feltölt és kikapcsol. Nagyon szeretem az új feladatokat, ilyenkor mindig lendületet kap az életem.

- Mire vagy a legbüszkébb?

- A lányomra vagyok a legbüszkébb, de elégedettséggel tölt el az is, hogy 27 éve vagyok a színész pályán, megálltam a helyem és nem is akárhogy. A kezdetektől hűséges vagyok a színházamhoz, és sikereket értem el egy teljesen más szakmában is.

Győri