Amit a szép bőrért megtehetsz

Amit a szép bőrért megtehetsz

Sminkmesterek gyakran panaszkodnak, hogy a magyar modellek között nagyon nehéz olyan fiatal lányt találni, akinek hibátlan a bőre. Vajon miért van ez így? – kérdeztem Paganoni Székely Orsolyát a Stylia Beauty & Style kozmetikusát.

Bőrünk állapotát olyan külső környezeti hatások befolyásoljak, mint a por, a városi levegő, illetve az UV sugárzás. A fiatalok bőrproblémái emellett hormonális okokra is visszavezethetők, sokszor zsíros, pattanásos és gyulladt a bőrük. Gondot okozhatnak az esetleges anyagcserezavarok is. Minden esetben meg kell találni a kiváltó okot, amit orvosolni kell, mert a kozmetikus csak tüneti kezelést tud végezni, ami átmeneti javulást jelent. Fontos a tudatos táplálkozás, kerülni kell a fűszeres ételeket, olajos magvakat, csokoládét, alkoholt. Fogyasszunk sok folyadékot, ami elősegíti az anyagcsere megfelelő működését. Folyadékon a tiszta vizet értem, a cukros üdítők csak tovább rontják a helyzetet. A bőrnek nem tesz jót a dohányzás sem.
Kiemelném még a megfelelő bőrápolást is. Ha rendszeresen tisztítjuk a bőrt a megfelelő kozmetikumokkal, sokat javíthatunk állapotán. Érdemes havonta kozmetikussal kitisztíttatni a bőrt, így megelőzhetjük, hogy a mitesszerek begyulladjanak. Otthon reggel este tisztítsuk, heti 2-3 alkalommal pedig radírozzuk., viszont a bőrt nem szabad kiszárítani, ezért nem javaslom az alkoholos készítmények használatát.

Az egészséges és szép bőr elérésének legfontosabb kulcsa a tisztítás, amelyhez a speciális szappantól a különböző tejeken és tonikokon át, a lemosó kendőig nagyon sok termék megvásárolható. Milyen bőrtípushoz milyen bőrtisztítót ajánl?

A tapasztalat az, hogy sokan nem a megfelelő terméket használják a bőrükre. Megvesznek valamit, mert a boltban azt ajánlották, vagy, mert a barátnő is azt használja. Itt a szalonban mi egy konzultáció során kiválasztjuk mindenkinek a bőrtípusára való legmegfelelőbb terméket. Szeretem a tisztító habokat, mert nagyon alaposan tisztítanak, elég belőlük kis mennyiséget alkalmazni, egy speciális kefével pedig fokozni tudjuk a hatásukat. Minden típusú bőrre van termékünk, de más szempontokat is figyelembe veszünk, így a kort, vagy hogy milyen állagú lemosót szeret használni a vendég. Érettebb bőrre krémes lemosót ajánlunk, amely sokkal kíméletesebb. Folyamatos kontrollal ellenőrizni tudjuk a bőr állapotát, és az otthoni ápoláson is változtathatunk, ha arra szükség van.

Milyen időközönként ajánlott az arcbőr elhalt hámsejtjeinek eltávolítása és mélytisztítása? Hallottunk már arról, hogy a zöldektől a mézig sok minden felhasználható erre a célra.

Bőrtípustól függően heti 2-3 alkalommal érdemes radírozni az arcbőrt. Gyulladt arcbőrön csak enzimes radírokat szabad alkalmazni, mert ronthatunk a bőr állapotán. Ezeket úgy használjuk, mint a maszkokat, csak lemossuk a bőrről, nem kell dörzsölni. Ha a bőr nem gyulladt, használhatunk szemcsés, mechanikai radírokat. A kozmetikai cégek finom szemcséket alkalmaznak, melynek az az előnye, hogy nem sértik fel a bőrt. A szalonban alkalmazzuk a dermabráziós kezelést is, mely mindenféle kezelésbe beépíthető, s alaposan eltávolítja az elhalt hámsejteket. Ez után ultrahanggal táplálókat viszünk a bőrbe, a végén masszázzsal kényeztetjük a vendégeket. Ezt csak hetente egyszer javasoljuk, de alkalmazható kúraként is a bőr felfrissítésére, vagy a nehezen gyógyuló bőrhibák eltűntetésére. Otthon sokféle házi-szer alkalmazható, így például összekeverhetünk tojást zabpehellyel, mézzel és ezzel radírozhatjuk le a bőrünket. Az élesztő nagyon jó a zsíros, aknés bőrre, mert sok B-vitamint tartalmaz és eltávolítja a felesleges zsírt. Belsőleg is nagyon jó hatása van, ha néha pár csipetet fogyasztunk belőle.

Ha valaki nem jár kozmetikushoz, mit vegyen figyelembe a nappali és az éjszakai krém kiválasztásánál?

Nappali krémnek mindenképpen olyat válasszunk, amiben van fényvédő, az erőteljes UV sugárzás miatt legalább 15 faktoros krém ajánlott. Éjszakára fényvédő nélküli tápláló krémet keressünk. Ha nappal sminkelünk, akkor választhatunk 24 órás krémet, és ezt használhatjuk reggel és este is, igaz, hogy ebben nincs fényvédő, de ma már az összes jó minőségű alapozó tartalmaz fényvédőt, így a sminkkel védett lesz az arc. A legáltalánosabb bőrtípus a kombinált bőr. Sokszor, ha megkérdezem a vendéget, hogy milyen a bőre, azt mondja normál, pedig a t-zónában zsíros. A gond sokszor az, hogy nincsenek tisztában a nők a saját bőrtípusukkal. A zsíros lehet olajos vagy száraz felszínű, mindkettőre más-más krémet ajánlunk.

A krémeket ma már nemcsak bőrtípusok szerint csoportosítják, más-más krém készül korosztályonként is, hiszen minden korban más a bőr igénye. Hogyan lehet azt megállapítani, hogy az arcbőrünk valóban megfelel-e a korunknak, vagy esetleg éveink számánál fiatalabb, vagy idősebb?

A legtöbb kozmetikai cég meghatározza, hogy a termékeit mely korosztálynak javasolja. Ezt érdemes figyelembe venni, de nem kell mindig ragaszkodni hozzá. Az első ráncok megjelenése előtt érdemes intenzívebb krémekhez nyúlnunk, még mielőtt kialakulnak a ráncok. A változást mi magunk is érezzük a bőrtónuson, a bőr feszességén. A szemápolást 25 éves kor körül érdemes elkezdeni, a 30-as évektől mindenképpen javasolt bőrfiatalító krémeket használata, hogy lelassítsuk a bőröregedés folyamatát. Időnként használhatunk intenzívebb készítményeket a bőrünkre, de ez inkább kúraszerűen ajánlott, mert hosszú távon enyhébb bőrkiütést is okozhat. A krémeket időnként cserélhetjük, de mindenképpen igazodjunk az évszakhoz, télen természetesen zsírosabb készítményeket használjunk.

Visszatérve a bőrhibákra, hogyan tudják azokat a kozmetikai szalonokban korrigálni? Van ezekre végleges megoldás?

OLyan bőrhibákkal találkozunk a szalonban, mint a pattanásos, aknés bőr, a pigment foltok, a száraz, elasztikusságát vesztett bőr. A pattanásos bőr kezelése nagyon összetett. Fontos a megfelelő otthoni ápolás, tisztítás és a mitesszerek szakszerű eltávolítása a szalonban (nem otthon!). Véglegesen csak akkor oldható meg ez a probléma, ha egészségügyileg rendben van a vendég, ilyenkor nagyon gyors javulás látszik a kezelések után. A pigment foltok eltüntetésére léteznek kezelések, melyeket ősztől-tavaszig végzünk. Ide tartozik a fehérítő kezelés, amely enzimekkel állítja le a pigmentek előállítását, így idővel elhalványulnak. Otthonra is vannak speciális készítményeink, ezeket mindenképpen kombinálni kell a szalonban történő kezelésekkel. A dermabrázió is gyorsítja a kezelés hatékonyságát azáltal, hogy a hámsejtek eltávolításával gyorsabban termelődnek az új sejtek a bőrben. Száraz bőrre is alkalmazzuk a dermabráziót, illetve LDM ultrahangkezelést, a mikromasszázs beindítja a kollagén termelést, az ultrahang pedig mélyebb rétegekbe juttatja a hatóanyagokat a bőrben.

A pigmentfoltok megjelenését nemcsak a kor hozza magával, fiatalabbaknál is könnyen kialakul, ha nem használnak fényvédőket.

A pigment foltok kialakulásának több oka is lehet. Okozhatják fényérzékenyítő gyógyszerek, ezért ha gyógyszert szedünk legyünk körültekintőek. Ha túl nagy dózisban éri a bőrünket UV sugárzás szintén kialakulhatnak pigment foltok. Ha már van pigment folt a bőrünkön, kerüljük a közvetlen napozást és a szoláriumot. A Shiseido teljes terméksort fejlesztett ki erre a bőrproblémára. A tisztítótól a tonikon át a krémekig, amelyeket használhatjuk otthon, de érdemes ősztől-tavaszig intenzívebb kezelésekkel segíteni a bőr helyreállítását. De a legfontosabb a fényvédelem, minimum 30-as fényvédőt javaslunk. Nemcsak krémek, már alapozók is kaphatók 30-as fényvédővel. Nyaraláshoz 50-es faktorszámút alkalmazzunk, védjük arcunkat kalappal, szemünket napszemüveggel.

Nemcsak a krémekben, az alapozókban is vannak már fényszűrők, amik védelmet nyújtanak a bőrnek. Aki nem sminkel, annak védtelenebbé válik ezáltal a bőre?

A jó smink védi a bőrünket, de ez csak akkor igaz, ha este alaposan letisztítjuk az arcunkat. Képzeljük csak el mi minden éri bőrünket, ha kimegyünk az utcára: UV sugarak, kipufogógáz, por. Az UV sugarak nemcsak a pigment foltok miatt veszélyesek, bőröregítő hatásuk is van, és hosszútávon veszélyeztethetik egészségünket is. Mindenképpen érdemes minimum egy fényvédős nappali krémet használni, de egy jó alapozó még jobban megfelel.

Szakemberként hogyan látja, a hétköznapi bőrápolásban és sminkelésben melyek a leggyakrabban elkövetett hibák?

A leggyakrabban előforduló hiba a bőrtípusnak nem megfelelő termékek használata, mert legtöbbször a saját bőrtípusukkal sincsenek tisztában a nők. A másik gond, hogy nincs felépítve a megfelelő otthoni ápolás. Ezért lenne jó, ha mindenki szakemberhez fordulna a kérdéseivel, és úgy állítaná össze az otthoni ápolóit. A sminkelésben elkövetett hibák általában abból adódnak, hogy nem tudják a vendégek, mi áll jól nekik, vagy milyen színeket használjanak. Sminktanácsadás során ezeket a kérdéseket megválaszoljuk, és megmutatjuk a vendégeknek mit, hogyan használjanak.

Figyeljünk-e a bőrápolásnál az évszakokra, milyen termékeket használjunk télen és milyeneket nyáron?

Télen megváltozik a hőmérséklet, otthon a fűtés veszi igénybe a bőrt, az utcán a hideg és a szél, ezért érdemes ilyenkor nehezebb és gazdagabb krémet használni. Ilyenkor a szalonban is intenzívebb anyagokat használunk. Ez a bőrfehérítés, a pigment folt halványítás és a bőrmegújító dermabráziós kezelések ideje. Ezzel szemben nyáron könnyű emulziókat alkalmazunk. Ekkor fokozottan kell figyelni a fényvédelemre, ezért a nappali krémek 15-ös fényvédőt tartalmazzanak, de ha hajlamosak vagyunk a pigment foltokra, ennél még erősebb fényvédő javasolt. Célszerű a krémes alapozókat is könnyebbre cserélni.

Tavasszal mik a legfontosabb bőrápolási tennivalók?

A téli időjárás által igénybevett, fáradt bőrt érdemes tavasszal megújítani, felfrissíteni. Még az erősebb napsugarak megjelenéséig alkalmazzuk a dermabráziót, amely a felső elhalt réteget eltávolítja, majd ultrahang géppel juttatunk hatóanyagokat a bőr mélyebb rétegeibe. Ez nagyon látványos eredményt hoz. Vérkeringésünket javíthatjuk egy kényeztető arcmasszázzsal, alkalmazhatunk olyan kezeléseket, melyek segítik a bőr kollagén és elasztin-termelését. Erre az LDM ultrahangos kezelést alkalmazzuk. Amit otthon megtehetünk: alaposan tisztítsuk meg bőrünket, radírozzuk le heti 2-3 alkalommal. Használhatunk tisztító, összehúzó, vagy hidratáló maszkokat heti 1-2 alkalommal. Fogyasszunk minimum 2 liter vizet, vagy zöld teát és minél több szezonális zöldséget és gyümölcsöt.

Ha megjelennek az első szarkalábak, majd az első ráncok hogyan tudjuk azokat halványítani, elmélyedésüket megakadályozni, vagy késleltetni?

Mindenképpen arra kell törekednünk, hogy az első ráncok minél később jelenjenek meg. Ez megfelelő és rendszeres ápolással elérhető. Ha már megjelentek előhírnökként a szarkalábak érdemes olyan kezelésekre eljárnunk, melyek a problémás területekre koncentrálnak. A kollagén és elasztin termelődését fokozó kezelések sokat segítenek.

A Stylia Szalonban a professzionális anyagokkal és a csúcstechnológiát képviselő gépekkel milyen megoldásokat kínálnak a ráncok megelőzésére és eltüntetetésre?

A legkorszerűbb termékek ázsiai növényekkel és bio-hialuronsavval harcolnak a ráncok ellen. A szalonunkban az LDM ultrahangkezeléssel és a speciális krémekkel ma már valóban csodákra vagyunk képesek. Otthon pedig a megfelelő ápolással nap mint nap tehetünk azért, hogy bőrünk minél később árulja el a korunkat.

Melyik korosztálynak milyen időközönként tanácsos felkeresni a kozmetikusát?

A fiatalabbaknak elegendő havonta egyszer kitisztítani a bőrét. Gyulladás esetén speciális kezelésekre is szükség lehet, amíg a bőr vissza nem nyeri egészséges állapotát. A szárazabb bőrű hölgyek a tisztítást ritkíthatják évente 1-2 alkalomra. Annál fontosabb viszont esetükben a bőr táplálása. A 30-as évektől érdemes gyakrabban járnunk kezelésekre, melyekkel lelassíthatjuk az öregedést. Mindig a bőrünk állapotának és a korunknak megfelelő termékeket alkalmazzuk, így érhetjük el a legjobb eredményt.

És végül milyen ételeket tart kifejezett bőrszépítőnek? Igaz-e, hogy aki sok csokoládét eszik, annak szép a bőre, a kávé viszont árt a bőrnek?

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapfeltétele a szép bőrnek. Célszerű minél több citrusfélét fogyasztani, illetve magas C-vitamin tartalmú ételeket, mert a C-vitamin részt vesz a kollagén-termelésben, ami a bőr feszességéért felelős. Jótékonyak a teljes kiőrlésű gabonák, a sovány baromfihús, a napraforgómag, lenmag, tökmag, szezámmag, mert olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaznak, mint például a cink, ami hozzájárul az egészséges bőr szerkezetének fenntartásához és az immunrendszer normális működéséhez. Egészséges a sárgarépa, mert sok benne a béta karotin, ez A-vitaminná alakul át és a bőr sejtképzésében vesz részt. A csokoládé kis mennyiségben fogyasztva jó hatással van a bőrünkre, de csak a magas kakaótartalmú csokoládé. A kávé kis mennyiségben fogyasztva nem ártalmas, de a rosaceas bőrre nincs jó hatással, vizet von el a szervezetből, így kiszárítja a bőrt.

Győri