A Hévízi-tó

Ki tudna annál kellemesebb gyógykúrát elképzelni, mint, hogy egy úszógumival lebeg a víz felszínén, közben oldódik a feszültség, enyhülnek a reumatikus és izületi fájdalmak, megszűnnek a gyulladásos problémák.

Mindez nem álom, hanem valóság, hiszen a méltán híres Hévízi-tó, a világ legnagyobb tőzegfenekű gyógytava, melyet termálvízforrások táplálnak, a természetnek egy olyan, a világon egyedülálló ajándéka, amely a szervezet öngyógyítását segíti elő. A több tízezer éve keletkezett Hévízi-tó gyógyerejét már az ókori rómaiak is ismerték, az ásatásoknál ugyanis ókori római emlékekre is akadtad, de mostani arculatát 1795-ben kapta, amikor Festetics György fürdőházat építettet a tóra. A fürdő fejlődésének üteme a századfordulót követően gyorsult fel, mígnem 1968-ban elkészült a fedett fürdő is, Magyarország akkori legmodernebb terápiacentruma, amely lehetővé tette évszaktól függetlenül a fürdőzést.

A tó jellegzetessége a víz tükrén úszó indiai vörös tündérrózsa. Lovassy Sándor , a keszthelyi gazdasági intézet tanára kísérleti célból hozta hazánkba az Indiában és Afrikában élő „lótuszokat”, melyek közül a rózsaszín indiai vörös tündérrózsa honosodott meg. A város jelképévé vált, címerében is megtalálható.

A több mint 4 hektáron elterülő tó ásványianyagban gazdag forrása egy 38 méter mélyen található barlangban fakad, ahol több tízezer éves, meleg és hideg karsztvizek keverednek egymással, amelyek, egyesítik a szénsavas, a kénes, a kalcium-, magnézium-, hidrogénkarbonátos és enyhe radon emanációt tartalmazó gyógyvizek kedvező tulajdonságait. A különleges összetételű hévízi gyógyvíz és a tó medrét borító tőzegréteg felhasználása széleskörű a gyógyításban. A magas kéntartalom például kedvezően befolyásolja a porc anyagcseréjét, a porcsejtek működését, az enyhe radonsugárzás pedig erősíti a szervezet öngyógyító képességét, valamint az immunrendszert azáltal, hogy serkenti a mellékvesékre ható hormon termelődését, így a szervezet saját anyagai csökkentik a gyulladást és a fájdalmat.

Nemcsak reumás betegségeket lehet azonban gyógyítani a gyógyvízzel, krónikus nőgyógyászati problémákra is jótékony hatást gyakorol, serkenti a vérkeringést és, mint egy hab a tortán, a nyomelemeknek köszönhetően még a bőrt is szépíti, visszaadja rugalmasságát, bársonyosságát.

Győri Anna

Kapcsolódó Tartalom